top of page
Schermafbeelding 2021-11-28 om 15.00.18.png

DE BARBET

De Barbet, ook wel de Franse waterhond genoemd, is een middelgrote gebouwde hond. De krullende antiallergische vacht van de Barbet komt voornamelijk voor in eenkleurig bruin, zwart, geel en eventueel met witte aftekeningen. De Barbet dankt zijn naam aan ‘Barbe’, wat ‘baard’ betekent in het frans. Volgens de huidige rasstandaard heeft een volwassen Barbet een schofthoogte van circa 53-61 cm voor teven en 58-65 cm voor reuen. Gewicht bedraagt veelal tussen de 18 en 30 kg.

De Barbet: Onze diensten
IMG_6298_edited.jpg

HET KARAKTER

Het ras wordt gekenmerkt door haar vrolijke, rustige, evenwichtige en sociale karakter. Daarnaast zijn Barbets nieuwsgierig en leergierig. Door haar intelligentie en baasgerichtheid is de Barbet goed te trainen, op liefdevolle en consequente wijze. Ze zijn erg gericht op mensen en daardoor is ze graag een onderdeel van de dagelijkse activiteiten van de eigenaar of het gezin waarin ze zich omgeven. Ze houdt van beweging en gaat graag mee de natuur in. Ze vindt het dan ook niet prettig om hele dagen alleen te zijn.

De Barbet heeft een levensverwachting tussen de 10-14 jaar, waarbij geen rasgebonden gezondheidsgegevens bekend zijn.

GESCHIEDENIS

De Barbet is een zeer oud ras. Barbets werden van origine gewaardeerd door haar kwaliteiten in de jacht op waterwild in Frankrijk. Aan het einde van de 20e eeuw begon het ras haar entree te maken buiten Frankrijk. Tegenwoordig wordt het ras daarnaast gewaardeerd door haar antiallergische vacht doordat de Barbet geen ruiperiode kent.

IMG_0380.jpeg
Schermafbeelding 2021-11-28 om 13.24.18.png

VACHT

Doordat de Barbet geen ruiperiode kent, is het wel van belang om de vacht goed te verzorgen aangezien de losse haartjes in de vacht blijven hangen. Afhankelijk van de lengte en structuur van de vacht, is een wekelijkse borstelbeurt aan te raden om klitten te voorkomen en om het goedverzorgde karakter van de Barbet te behouden. Het klitten van de vacht is namelijk heel onaangenaam voor de hond. Verder dienen de nagels en oren verzorgd te worden om zo onder andere oorontsteking te voorkomen. Belangrijk is om dit vanaf pupleeftijd te doen, zodat ze went aan deze wekelijkse behandeling.

bottom of page